Pajzsmirigy

2018.06.19 08:43

A pajzsmirigy működés problémái viszonylag ritkán okoznak daganatos elváltozásokat - az összes rosszindulatú daganat mindössze 1-2 százalékát teszi ki - és legtöbb esetben egy jól kezelhető betegség alakul ki. A pajzsmirigyben sokszor fordulnak elő göbök, melyek a betegekben riadalmat kelthetnek.

Szerencsére a göbök túlnyomó többsége ártalmatlan, egy részük időnként változást okozhat a pajzsmirigy működésében (pl. hormontúltermelés) és mindössze csak kis részük bizonyul a szövettani vizsgálatok során rosszindulatúnak. A pajzsmirigy daganatok többségének nincsenek  klasszikus értelemben vett általános tumortünetei. Viszonylag lassan növekednek, előfordul sokszor, hogy évekig szinte felismerhetetlenek és ritkán okoznak a pajzsmirigy működésében változást. Érdemes felfigyelni arra ha a pajzsmirigygöb hirtelen jelenik meg, gyorsan növekszik, kemény tapintatú, egymagában van, nagyobb 3 cm-nél, rekedtséget okoz, és nyirokcsomó megnagyobbodás kíséri.

Az elváltozások során a szükséges műtét széles feltárással történik, amely segít abban, hogy a pajzsmirigy lebenyek biztonságosan lehessenek hozzáférhetőek. Ez azért szükséges, hogy a lebeny eltávolítása, vagy csonkolása biztonságosan történhessen.

Pajzsmirigy működés

Vissza

Keresés

© 2012 Minden jog fenntartva.